Na półwyspie Musandam możemy spotkać dwa rodzaje delfinów.

Delfin garbaty (łac. Sousa chinensis), który żyje w zatoce Sham i delfin indo –pacyficzny (łac. Tursiops aduncus), który występuje raczej na otwartych wodach Zatoki Perskiej

 

                                              Delfin garbaty (łac. Sousa Chinensi)

Gatunek nazywany również Białym delfinem chińskim.

 

Opis

Delfin garbaty zawdzięcza nazwę wygiętemu grzbietowi, który jest mnie lub bardziej wyraźny w zależności od miejsca występowania gatunku.

Paszcza jest dość cienka i długa.

Samce mogą osiągać długość 2,7 metra i ważyć do 260 kg, podczas gdy samice są nieco mniejsze. Osiągają długość do 2,4 m i ważąco 170 kg.

Kolor skóry zależy od populacji i wieku osobników. Waha się pomiędzy niebieskoszarym i jasnym szarym i może być nawet lekko różowy lub biały w przypadku podgatunku chińskiego.

Część brzuszna jest zwykle nieco jaśniejsza.

Noworodki są zwykle ciemniejsze od dorosłych osobników.

 

Zwyczaje i zachowanie

Zwierzęta społeczne. Zwykle obserwowane w grupach od 3 do 7 osobników, ale czasem nawet w grupach liczących pomiędzy 25 a 30 osobników.

Zwykle w grupie istnieje hierarchia, która jest złożona z delfinów różnej płci i wieku.

Delfiny garbate są raczej ostrożne i nie zbliżają się do kajaków. Zwykle można je obserwować z pewnej odległości gdy wypływają na powierzchnię.

Po kilku haustach powietrza co 20-30 sekund zanurzają się ponownie w wodzie.

Śledzimy więc płetwę grzbietową, żeby zaobserwować miejsce ponownego wynurzenia.

Dorosły delfin może pozostać pod wodą od 2 do 8 minut.

 

Występowanine.

Gatunek występuje na Oceanie Indyjskim od Południowej Afryki aż do Australii, również w Zatoce Perskiej i u wybrzeży Azji. W obecnym czasie populacja jest złożona z wielu podgatunków „Sousa”

Delfin garbaty nie jest gatunkiem migrującym, nawet jeśli pewne sezonowe przemieszczenia zostały zaobserwowane.

 

Środowisko morskie

Delfin garbaty ewoluował w ciepłych wodach pomiędzy 15 a 36 ° C, w wodach raczej płytkich – około 20 metrów i występuje bardzo rzadko na wodach o głębokości powyżej 25 m.

Gatunek ten zaobserwujemy w zatokach, estuariach, na rafach lub płyciznach mangrowych.

Zwykle pływają w pobliży wybrzeży, ale w zależności od pływów występuje czasem w ujściach rzek.

Osobniki tego gatunku były obserwowane w morzu Śródziemnym, w okolicach kanału Sueskiego.

 

Pokarm

Delfiny garbate żywią się rybami rafowymi i żyjącymi w ujściach rzek, skorupiakami i małżami.

Mogą polować indywidualnie i w grupach. Posługują się echolokacją.

 

Cykl życiowy

Żyją około 40 lat.

Samice osiągają dojrzałość płciową w 10 roku życia, samce około 13 roku.

Ciąża trwa około 10-12 miesięcy, młode rodzą się wiosną i mają długość około 1 metra i ważą około 15 kg.

 

Młode stają się samodzielne po około dwóch latach, pomimo iż mogą się żywić same po 6 miesiącach od narodzin.

 

Zagrożenia

Niewielka liczba delfinów jest ciągle ofiarą polowań w Zatoce Perskiej, na wybrzeżu Indyjskim i Madagaskarskim, ale głównym zagrożeniem dla gatunku jest chemiczne i akustyczne zanieczyszczenie wód stanowiących habitat delfinów.

Ponieważ ten gatunek delfina przemieszcza się głównie w strefie przybrzeżnej często zaplątuje się w sieci rybackie i sieci chroniące plaże przed rekinami.

Niewiele badań przeprowadzono na temat tego gatunku, ale te które miały miejsce wskazują na spadek liczebność osobników.

IMG_9341

 

 

Delfin indo-pacyficzny (łac. Tursiops aduncus)

Rząd: walenie

Rodzina: delfinowate

Rodzaj: Tusiops

Gatunek: tursiops aduncus

 

1. Opis

Rząd: walenie

Rodzina: delfinowate

Rodzaj: Tusiops

Gatunek: tursiops aduncus 

Color : szary – ciemniejszy niż w przypadku delfina garbatego

Rozmiar : 

może być różny w zależności od regionu występowania.

Samce mają długość pomiędzy 2,4 i 2,7 m i ważą pomiędzy 160 i 230 kg( Jefferson et al.2008).

Długość życia: nieznana, prawdopodobnie około 40 lat dla samców i 50 dla samic.

Delfiny te potrafią bardzo szybko się przemieszczać, ich szczęka liczy około 40 zębów.

Przez wielu naukowców nie uznawany za osobny gatunek, tylko za podgatunek butlo nosa. Do rangi gatunku został wyróżniony na podstawie badań genetycznych, osteologicznych i różnic morfologicznych.

 

2. Zachowanie

Delfiny te są gatunkiem aktywnym, lubiącym zabawę. Poszczególne osobniki czasem wyskakują z wody. Lubią skakać na falach wytwarzanych przez statki.

 

3. Występowanie

Wybrzeże wschodnie Afryki aż do Morza Czerwonego i Zatoki Perskiej.

Występują też u wybrzeży Tajwanu i Australii. Nie wiemy czy jest wymiana pomiędzy tymi dwoma populacjami.

IMG_3638

 

Dauphin en face de Khasab au Musandam